diumenge, 12 de juliol del 2009

FILET DE PORC AMB PINYA I SOJA

És nota que fa caloreta! Ho dic perquè com que els vespres sortim al carrer a la fresca, tinc el bloc una mica abandonat. Ahir ja vaig pensar “m’hi tinc de posar” però al final res. Cap al carrer a fer-la petar amb el veïnat i d’avui ja no podia passar.

Avui he triat una recepta de la revista cuines, que encara que fos la del mes de gener del 2009 la he trobat molt refrescant, ja que porta pinya natural. És un filet de porc amb pinya i soja.
Sabeu que al meu poble del filet de porc en diem el “llomillet”, m’he adonat tombant pels blocs que no ho diuen els demés blocaires!

Doncs aquí us presento com es fa aquest filet:

A casa ens va agradar molt i crec que no serà la primera vegada que el fem, ja que va tenir molt d’èxit i el més important no en va quedar ni una engruna. És que fa molta ràbia quan comença a rodar i rodar algun plat per la nevera i veus que no agradat i acabarà a la brossa.

Bon profit!

dissabte, 27 de juny del 2009

COCA DE ST. JOAN 2009

Ja feia temps que em feia il·lusió fer la coca de St. Joan, el problema és que la seva massa es costosa de fer (almenys per mi). Però el dijous abans de St. Joan vaig anar al curs de la Mireia a Barcelona i vaig estar parlant amb la Reme i la Núria . La Reme em va dir que m’enviaria la recepta per e-mail i la Núria em va comentar que ho proves amb la panificadora.

Doncs així ho he fet amb la recepta i les mides de la Reme (variant alguna coseta) i l’idea de la panificadora de la Núria, he fet la meva primera coca de St. Joan.

Ingredients:

500 gr. de farina de força.
50 gr. de llevat amb pastilla (de la que venen al Merca...)
30 ous
10 gr. sal
50 gr. de mantequilla
150 gr. de sucre
Mig got de llet tèbia
Ralladura de llimona o una cullerada de cafè de matafaluga

Per decorar-la: fruites confitades, un ou, anís, sucre i pinyons.


Primer vaig diluir el llevat amb el mig got de llet tèbia.

La panificadora: vaig posar-li la farina, sucre, els ous, la sal, la cullerada de matafaluga, la mantequilla tallada a daus petitons i el got de llet tèbia amb el llevat diluït.

Vaig posar-ho tot amb el programa de fer “massa de pizza”, en la meva panificadora és el 8.

Passar 1 hora i 30 minuts vaig posar-la a la llauna del forn, amb un paper de cuina a sota i la vaig deixar fermentar tapada amb un paper film 2 o 3 hores més, amb la cuina tancada perquè no hi hagués corrent d'aire. (La Glòria del cafè de nit em va comentar que era una massa molt senyora i s’abaixà com si res).

Passat el temps vaig tallar la fruita i li vaig posar per sobre, vaig batre un ou amb un rajolí d’anís i la vaig pintar tota amb un pinzell de cuina. Per últim i vaig posar el sucreper sobre, uns quants pinyons i la vaig deixar fermentar una hora més.

Després de l’hora, precalentar el a 180º i la vaig enfornar 10 minuts (sempre a davant de la porta del forn controlant-la).


I heus aquí la meva primera coca de St. Joan!!

També i hagués pogut posar crema pastissera però vaig pensar que com que feia una “prova” si tenia de llençar-la no feia falta tenir de llençar tant de menjar, que si em sortia bé ja feria més versions.

Em va quedar bona: poder no era tant esponjosa com les que he vist per altre blocs però per ser la primera era boníssima de gust i no estava seca.

Bon profit!

dilluns, 15 de juny del 2009

CUIXETES DE POLLASTRE I FLAM...

Ja fa un munt de dies van venir a casa a sopar l’Anna i en Carles (no tinc foto), vaig llençar-me a fer una recepta de la Mireia: Cuixes de pollastre adobades amb taronja i soja. Tenia molt clar que si era de la Mireia Carbó quedaríem com a excel·lents xefs de la vella carmanyola.

L’altre cosa que tenia molt clara és que si no volia perdre la meva bona categoria com a xef tenia de triar unes postres de la cuina de casa. Després de mirar i mirar, perquè es difícil triar-ne un de sola amb tantes que n'hi ha i totes diferents. Em vaig decantar per un
pastís ràpid de cafè i caramel.

Doncs com que no tindré massa feina a explicar-les avui i després de bastant dies de no posar res al bloc, en poso dos i totes dos molt bones, o més ben dit “per llepar-se els dits”.


Les cuixetes us les copio del llibre “la cuina salvavides”.

Ingredients per a 4 persones:

4 cuixes de pollastre
2 taronges
100 ml. de salsa de soja
2 cullerades de melmelada de taronja amarga
1 gra d’all (opcional)
2 cullerades de sucre
Sal i pebre

1.Traiem la pell de les cuixes (o bé recordeu-vos de demanar que us les preparin a la vostra botiga).
2. Peleu l’all i piqueu-lo ben menut.
3. Espremeu el suc de les taronges i barregeu-lo amb la melmelada, all picat, el sucre i la salsa de soja.
4. Salpebreu el pollastre i submergiu-lo en l’adob que heu preparat de 30 minuts a 1 hora.
5. Escalfeu el forn a 180º C (amb l’escalfor de dalt i de baix).
6. Amb una safata que pugui anar al forn, coeu el pollastre, juntament amb la marinada; durant uns 25 minuts aproximadament, fins que sigui cuit i daurat.

Suggeriments:

* La salsa de soja es conserva mooolt de temps, així que, si compreu una ampolla per fer aquesta recepta i no la torneu a utilitzar fins passat molts dies, no passa res.
* Proveu la mateixa recepta amb una altra melmelada que sigui del vostre gust.

A mi no m’agrada la melmelada de taronja amarga i vaig posar-li de fuits vermells!

Les postres encara tindré menys feina per explicar-vos com és fa, cliqueu aquí i la Gemma s’encarregarà de fer-vos-en cinc cèntims. Són unes postres rapidetes, tal com el seu nom indica i molt resultants, a en Carles que és molt capritxos pel dolç li van fer molta gràcia.
Bon profit!



dimecres, 3 de juny del 2009

PA DE PESSIC DE XOCOLATA

Aquest dilluns va ser l’aniversari del Jon. En Jon és el nostre veí i bon amic, ja que compartim la nostra afició per l’esport a “tope”!! jejeje

Ens convidaren a fer un petit berenar a casa d’ells i com que no sabíem que comprar-li de regal. Vam ser més pràctics i li vam fer un pa de pessic de xocolata.



Ingredients:

8 ous
200 gr. de farina
200 gr. sucre
180 gr. de xocolata amb pols (del de fer a la tassa)
1 sobre de llevat (royal)

Per una banda separem les clares dels rovells. Les clares les muntem amb el batedor elèctric. Quan les tinguem muntades i posem la farina, amb el llevat. Amb un altre vol i posem els rovells ben batuts amb el sucre i els xocolata. Ajuntem les dues mescles a poc a poc perquè no se’ns abaixin.

Ho posem al forn prèviament calentat a 180º, jo li vaig tenir 45 minuts. El millor es anar controlant-ho perquè tots els forns són diferents. No obriu el forn en els primer 20 minuts us podria baixar la massa i us quedaria prim!!

Bon profit!!



P.D: Avui ja que us he explicat que en Jon és un bon company de batalles. Aprofito per posar-vos un “track” de la ruta de diumenge passat amb bicicleta. Si us animeu ja ho sabeu, cap a la Vila a fer esport!

dilluns, 1 de juny del 2009

PA DE XOCOLATA

Aquest dissabte vaig treure la pols a la panificadora. Ho dic així perquè feia molt de temps que no la feia servir, no pas perquè la tingues bruta! No sigueu mal pensats! jejeje

Vaig estar mirant que tenia pels armaris i per baix el rebost: vaig trobar molts paquets de xocolata en pols. Després de molt de rato pensant: que faig? quin faig? Em vaig decidir per un pa de xocolata.

Ens va anar perfecta per diumenge al matí, abans d’anar a fer 30 kilòmetres amb la bicicleta. Ens vam entrampar dues llesques de pa de xocolata amb melmelada de pruna per mi i l’Andreu va optar per unes culleradotes de “nocilla”.

Pues aquí teniu la recepta:

400 ml. de llet
600gr. de farina (normal)
10 cullerades soperes de xocolata de la de fer a la tassa.
100 gr. de “cuquis” de xocolata.
1 pastilla de llevat fresc (del que venen al mercad...)

Per fer-lo és molt simple, en el cas que tingueu panificadora. Poseu tots els ingredients a dintre la panificadora. Seleccioneu el programa nº 4, que es el de “dolç”. I esperar!!

No hi vaig posar gens de sucre perquè ja és prou dolç tot el que poses damunt del pa, però si sou molt del dolç, la recepta porta 2 cullerades i mitja soperes de sucre moreno.

Bon profit!

dimarts, 26 de maig del 2009

SALSA DE CALÇOTS

Avui em toca una recepta que fa una eternitat que ja hauria hagut de posar, la salsa de calçots.

Ja se que és una mica tard per menjar calçots i que la salsa ja no la podreu fer fins l’any vinent però no cal que us la mengeu amb calçots. A casa sempre en tenim un pot o dos a la nevera i en posem a molts llocs com pot ser una simple llesca de pa de pagès ben torradeta per les dues bandes, un llom de porc a la brasa, uns caragols de mar, etc...

Un lloc que a nosaltres ens fascina, es amb els espinacs sofregits amb molt alls laminats, força salsa i formatge ratllat per sobre, proveu-ho ja m’explicareu!

Jo us passo la recepta de la meva mare encara que ara ja és meva perquè ella desde que la faig jo ja no n’ha fet més, amb l’excusa que em surt boníssima! La recepta es per 12 persones, no us faci por perquè us sortiran quatre o cinc pots de vidre i esta tant bona que ben tapada amb un pot de vidre a la nevera no li donareu temps a fer-se malbé.




Allà va la salsa de calçots, ingredients per 12 persones:

1 litre d’oli oliva “ben bo”
2 cullerades de postres de nyora deshidratada i picada
1 llesca de pa de pagès torrada
2 caps d’all (un escalivat i un cru)
250gr. d’ametlla torrada i pelada
6 tomaques madures (o 8 tomacons)
menta
julivert
sal
vinagre (sempre de vi normal, mai de modena o altre varietats )

Per començar els que teniu una cuina de inducció o vitroceràmica (com jo) ja podem anar cap a casa la mama ho comprar-nos un càmping gas. Perquè bàsicament el més bo de la salsa de calçot és el gust t’escaliva’t amb flama. No us enganyo, és ben veritat, ja ho veureu quan la proveu!

Quan haguem solucionat on escaliven tenim d’escalivar 1 cap d’all i les tomaques. Ho pelem tot . En un recipient gros posem les tomaques, els grans d’all escalivats, les 2 cullerades de nyora deshidratada i picada, la llesca de pa, les ametlles torrades i pelades, la menta, el julivert, la sal, un gotet dels de “cigaló” de vinagre.

L’altre cap d’all que tenim cru en teniu d’agafar els grans que us vinguin de gust, tot depèn del forta que us agradi. Jo us aconsello que sigui una mica “forteta” perquè el calçot és dolç però si és per fora de temporada com estem ara poder no cal tant forta.

Posem al recipient els grans d’all crus al gust i amb una mà agafem el braç elèctric i amb l’altre la mesura del litre d’oli. Per una banda anem baten i per altre abocant l’oli. No i poseu més oli de un litre, ni més quantitat dels altres ingredients.

Us te de quedar una salsa de calçots per llepar-vos els dits!

Com que en tindreu molta quantitat, la millor forma de conservar-la es amb pots de vidre. Només cal que ompliu bé els pots i els tapeu bé, no li teniu de fer res més que guardar-la a la nevera.

Bon profit!

dimarts, 19 de maig del 2009

MUSCLOS AMB ALL I OLI

A casa un dels aperitius que triomfa més són els musclos amb all i oli. Per lo tant em trobat que tenien de tenir un “paperet” dintre del nostre bloc. El que passa és que no sabem quina mida tenim de comprar, si 100, 200 o 300 grams per persona, perquè tants com n’hi ha n’he mengem!! jejeje

Ingredients (per 4 persones):

1 kg. de musclos (si són de roca, per nosaltres són més gustosos)
un bon all i oli.

En una cassola posem el musclos net i ho tapem amb la tapa de la cassola. Anem mirant i quan veiem que s’obren i aboquem el morter de l’all i oli que prèviament ja haurem fet. Barregen bé els musclos amb all i oli i ho deixem que és begui una mica el suc i ja està.

Per fer l’all i oli la Maria de la Menta fresca ens ho explica perfectament aquí.

Bon profit!