Avui recupero les galtes de porc que vaig fer pels multi sopar del meu aniversari. Vaig triar galtes de porc per varis motius: perquè en caven moltes al forn, perquè es un tall molt melós i tendre, perquè sabia que els meus convidats no acostumen a cuinar-ne i així l’èxit era segur.
La recepta és la tradicional que la meva mare sempre a fet. Jo la faig servir sempre i sempre m’ha funcionat per lo tant endavant amb les galtes...
Ingredients per 4 persones:
8 galtes de porc (dos per persona, qui no tingui tanta gana que la guardi per un altre àpat) 1 ceba grosseta 3 tomacons de penjar 4 alls 1 ramillet d’herbes 1 porro 1 fulla d’àpid Uns brinc de julivert 1 gotet de vi blanc (mida dels de cigaló) 1 gotet de vi ranci (mida dels de cigaló) 1 litre de caldo de pollastre o vegetal 75 grs. de panses 50 grs. de pinyons Sal Pebre Oli
Posem a escalfar el forn a 200º. Pesem amb la balança de la cuina totes les galtes (ja que segons el pes les tindrem més o menys temps al forn). La carn la meva mare sempre em diu una hora per quilo, és a dir que si peses 2 quilos li tindrem 2 hores.
Agafem una llauna de les que és poden posar al forn i tirem un bon raig d’oli d’oliva (ben bo), col•loquem les galtes ben arrenglerades. Les empolvorarem amb la sal i el pebre. Tallem la ceba, els tomacons, el porro, l’àpid i el julivert. Ho posem tot ven repartir per la llauna, inclús si ens queda petita pel damunt del tall i posem també el ramillet de les herbes. Agafem el got de vi blanc i el de vi ranci i ho reguem tot. I finalment, posem el caldo i cap al forn.
Passat el temps (això depèn del pes del tall), les traiem del forn i les separem totes les galtes en una altre llauna i les verdures més el seu suc a un vol per passar-ho pel braç elèctric (jo l’únic que no i poso són el ramillet d’herbes, el trec abans de triturar-ho).
A la llauna que tenim les galtes i repartim les panses i els pinyons. Quan haguem triturat totes les verdures ho passem pel colador xines, repartim bé el suc per tota la llauna. Mirem que totes les galtes quedin ben cobertes del suc i cap al forn 15’ més.
Ho aplatem bé i si tenim una bona panera de pa de pagès millor perquè aquestes galtes estan per sucar-hi molt de pa.
Tinc de plantejar-me d’aprendre a programar les sortides dels posts de la vella carmanyola perquè em trobo que tinc un munt de receptes i coses per posar com aquest post d’avui que encara és de finals de l’any passat.
Cuino molt però que no m’organitzo a l’hora de penjar les receptes i les fotos. Hauré de fer un propòsit perquè sinó aquesta vella carmanyola no té cap ordre.
El post d’avui fa la tira que l’hauria hagut de penjat. Més que res perquè es l’àpat del dia de l’aniversari del meu pare. El meu papa va fer 81 anys el dia 16 de desembre del 2009 i jo encara el tinc de posar. Pobre papa! Sort que els papes no s’enfaden mai i tot el que fan les seves nenes per molt tard que sigui ho troben bé i els cau la baba igualment.
Doncs el dia 16 de desembre com ja es tradició a la vella carmanyola ens varem posar a la cuina pel més gran i guapo de la família el papa. Aquest any però no li varem regalar un creuer d’una setmana pel mediterrani com l’any passat: primer perquè això ja li em fet un cop i segon perquè cada any no es pot tirar la casa la finestra. Aquest any em estat pràctics i li varem regalar el TDT de totes les teles de casa seva que era una cosa que s’acostava l’hora però ningú pensava en comprar-los i una calefacció nova que la seva és va espatllar només començar el fred.
De dinar varem continuar amb una recepta de peix això si com cada any. No és que ell sigui molt de peix, la que a casa es de peix es la mama però un dia així nosaltres (Andreu i jo) trobem que el peix fa més festa.
Per la meva prestatgeria de les receptes, dels llibres de cuina i de les llibretes d’anotacions culinàries em tombava una recepta d’una orada a la merengue de salque vaig aprendre a fer el primer curs de cuina que vaig anar a Barcelona. El feia en David Lienes al bon preu del carrer Sicília, em va agradar tant que la vaig fer aquell mateix cap de setmana però no li vaig fer foto ni la vaig penjar, ja que aleshores encara no existia la vella carmanyola. Com que ens va agradar vaig pensar que aquesta era una ocasió immillorable per repetir-la i posar-la al nostre bloc.
Ingredients per a 4 persones:
1 orada d’uns 2 kg.
2 creps
1kg. de sal fina
Unes branques d’herbes aromàtiques: alfàbrega, farigola, romaní, espígol ...
Les clares de 12 ous
Pel farcit de l’orada:
300 gr. de ceba
300 gr. de carabassó
200 gr. de pebrot vermell
200 gr. de pebrot verd italià
300 gr. d’albergínia
2 alls
Una mica de pell de taronja ratllada
Una mica de gingebre
Salsa soja
Oli d’oliva, farigola i llorer.
Demaneu en la peixateria que us netegin l’orada: que li treguin les aletes, que l’escamin i li treguin les vísceres. Feu que us en treguin també l’espina central, però deixant la peça tancada per la banda del llom (cal treure-la per l’abdomen) i sense filetejar-la.
Prepareu el farcit: peleu la ceba i talleu-la a macedònia. Daureu-la, a foc lent amb l’oli d’oliva en un cassó tapat. Reserveu-la. Netegeu el carbassó, talleu-lo a daus de la mateixa mida que els de la ceba i saltegeu-lo amb molt poc l’oli d’oliva a foc viu en una paella. No cal pelar-lo ja que la pell donarà un bon color al preparat. Quan estigui daurat retireu-lo del foc i reserveu-lo. Repetiu l’operació amb la resta de les verdures i reserveu-les.
Piqueu l’all i poseu-lo a daurar en l’oli d’oliva a foc lent. Quan hagi agafat color, però abans que és cremi, mescleu-hi les verdures, condimenteu-les amb unes fulles de farigola i amb mitja fulla de llorer. Deixeu-les ofegar una estona fins que les verdures s’hagin amarat del gust de les herbes.
Peleu una mica de gingebre, piqueu-ne una mica. Ratlleu una mica de pell de taronja i afegiu-lo al preparat anterior. El gingebre fresc és molt picant pel que no n’heu d’abusar.
Condimenteu amb salsa de soja i reserveu.
Munteu les clares a punt de neu, preferiblement amb una batedora elèctrica perquè us quedin molt muntades. Sense deixar de batre afegiu-hi, a poc a poc, la sal fina. Es tracta d’usar el mateix procediment que per preparar un merengue Italià, encara que substituint el sucre per sal.
Disposeu una capa de merengue sobre la safata de forn, prèviament coberta per una silk-pad o un paper sulfuritzat. Col·loqueu-hi a sobre l’orada farcida de les verdures i embolicada per la crep. A l’interior del seu ventre també podeu col·locar-li alguna branca d’alguna herba aromàtica.
Cobriu el peix amb la resta del merengue. Treballeu el merengue amb una paleta i doneu-li forma de peix. Feu-hi petites incisions amb la punta de la paleta plana simulant l’escames del peix (jo no ho vaig fer ja que el dibuix no acaba se ser el meu fort) i poseu-lo a coure al forn pre-escalfat a 250 graus durant uns 50 a 60 minuts.
Retireu el peix del forn i trenqueu-ne la crosta. Elimineu la crep i netegeu el peix de la pell i espines. Podeu acompanyar el peix de les verdures saltades.
Com tots els aniversaris sense pastís no són aniversaris. I no podia faltar pas un bon pastis perquè el papa és molt molt molt llépol. Ja feia dies que m’havia mirat un pastis de crema catalana que ja fa temps va posar la Mercè de la cuina per llaminers. La meva mare que se’l havia mirat amb mi em va fer el comentari: nena aquest el tens de fer per t’ho pare, que xalarà! I així ho vaig fer, aquí teniu la recepta.
Ah! Un apunt important: La Mercè li posat 5 fulls de gelatina. A mi no em va quallar amb 5 fulles i el vaig tenir de tornar a repetir-lo. Jo hi vaig posar una fulla de gelatina per ou. És a dir per 8 ous i un litre de llet, 8 fulles de gelatina.
Us el poso aquí una de les fotos que ell mateix va girar el numero 8 pel 1 i així en va bufar 18 d’anys. Ja veieu que ell el bon rotllo i l’humor no el perd passa.
Un any més papa i que en puguem celebrar molt molt més. MOLTES FELICITATS de l’Andreu i l’Anna que ja saps que l’estimem molt i que ens delim per veure’t feliç.
Divendres dia 15 de gener vaig fer 30 anys, però “modèstia apart” no ho semblo, eh! ;) estic del més ben conservada! Jejejeje Bromes fora i anem per feina.
No se’m va acórrer res més que amb un sol cap de setmana celebrar-ho amb les “nenes de la Vila”, la colla de Tarragona i amb els meus pares. Per lo tant vaig començar el divendres a sopar i vaig acabar el diumenge per dinar, dilluns no tenia ni gana! I no va de broma. A més fins i tot tinc una pansa a la boca de tant de “marxa”. Poder es que amb els 30 ja no tinc edat per segons quins excessos?
Quan vaig tenir la genial idea de fer tant festa amb un sol cap de setmana també em vaig tenir de pensar que podia fer amb molta quantitat que es dones un bon resultat tant el primer dia com l’últim. Després de pensar i pensar me’n vaig en recordar d’unes fabuloses gambes que sempre fa la meva tieta Concepció de la Llacuna.Són una gambes amb cava que els hi va ensenyar a fer la dona del meu cosí Joan, la Carme. Aquestes gambes són ideals per quan som molta colla a menjar i volem quedar bé.
GAMBES AMB CAVA
Ingredients (per 6 persones):36 gambes (6 per persona), 6 alls (1 persona), 1’5 cullerada de farina, 20 gr. d’ametlla torrada, 500 ml. de cava, julivert, oli, sal i pebre negre.
Posem la cassola al foc amb l’oli (abundant) i els alls sencers (compte que els alls és cremen ràpid), una vegada durats els retirem de la cassola i els posem amb un got pel triturar amb el braç elèctric. Tot seguit al got i posem, les ametlles torrades, el julivert, la sal, el pebre negre, la cullerada i mitja de farina i 250 ml. de cava. Ho triturem tot amb el braç elèctric i anem afegint la resta del cava.
A la cassola i posem les gambes crues que prèviament ja haurem netejat, ben repartides, la barreja del got per sobre i tenim de deixar que faci “xup-xup” a foc lent, tres quarts d’hora.
Una vegada fetes ens les podem menjar però si les mengem el dia següent us asseguro que estan boníssimes i molt ben confitades.
"De segon vaig fer GALTES DE PORC AL FORN, però ara bé el disgust, perquè no les puc explicar avui. Em va passar una cosa que amb l’any que fa que tinc del bloc encara no m’havia passat mai. NO VAIG FER LA FOTO CAP DELS TRES DIES!! És greu, eh! Tot i això no ho tinc perdut perquè resulta que en tinc dues al congelador però com podeu entendre després de menjar-ne 3 dies menjant el mateix ara no em bé massa de gust descongelar-les, fer la foto i menjar-me-les. Per lo tant el segon plat en aquesta ocasió em queda pendent per explicar-lo, però no patiu que ja sé que hi ha persones que el voleu veure i el posaré però d’aquí uns dies, val? Tot i això si algú te un compromís i necessita la recepta em podeu enviar un e-mail que us la passaré igualment."
De postres cada dia i va havercoses diferents: el primer sopar uns fabulosos coulant de xocolata que ja havia posat el bloc pel Nadal passat, el segon dia les postres me les van regalar i crec que són una bona ocasió perquè lacuinera estreni el seu bloc de cuina que te mig amagat i per començar. El tercer dia, estava ja tant “cau” de cuina, plats, gots, copes, estovalles, etc... que vaig tirar pel dret i vaig anar a comprar-me un pastís a la pastisseria.
Us deixo un SLIDE d’alguns dels moments del cap de setmana. També aprofito per tornar a donar les gràcies a tots (Vila-rodonins, Vila-rodonines, Tarragonins, Tarragonines, etc...) per haver-me fet companyia el dia del meu aniversari, pels meravellosos regals que m’heu fet i que disfrutaré a la vostra salut. Per molt anys ho pugem celebrar tots junts! Una forta abraçada! Bon profit!
Que ràpid que m’ha passat l’any no me adonat i ja torno a ser a Nadal. I com cada any el dia de Nadal a la vella carmanyola ho celebrem a casa nostra, reunim els pares, tiets ...
Aquest any tinc ben poca cosa per explicar, el dinar de Nadal no és que fos pas pobre però no em va portar ni de bon tros la feinada que vaig tenir el Nadal passat. Doncs com que de feina a explicar les receptes no en tindre aprofitaré per posar alguns versos Nadalencs i moltes fotos dels Nadals a casa dels de la vella carmanyola.
LA NIT DE DESEMBRE
Que alegre es torna una nit de desembre. Quina alegria d’infants i pastors!
El món s’omple de llum i el cel de melodia i el tast del finestró una rosa mig s’obria.
(Jacint Verdaguer)
NIT DE NADAL
Jo vull la taula parada Com al temps en què era nin A prop de la llar fumosa, baix el sostre revellit.
Poseu un cap de taula, la cadira del padrí i en l’altre cap la del pare i la de la mare al mig.
(Àngel Guimerà)
Com cada any no ha faltat pas el nostre tradicional pessebre. Ens varem passar tot un dissabte fent el pessebre, anat a buscar el molsa, les pedres, les terres de diferents tonalitats, col·locant les taules, preparant el salt de l’aigua natural ...
Doncs i de menjar què? Que varem menjar? Doncs...
De primer : CANELONS DE CONFIT DÀNEC AMB BEIXAMEL DE CARABASSA, ho vaig treure de la revista CUINA i no tinc paraules per definir tal delícia de plat. Crec que el millor és animar-vos a fer-lo.
De segon: LLENGUADO AMB SALSA DE PRÉSSECS I PISTATXOS, ho vaig treure del llibre “La cuina et dóna joc” de la Mireia Carbó. Sent de la Mireia ja us podeu imaginar que és un plat estupendíssim!
De postres: PINYA “BABY” FARCIDA DE CREMA CATALANA, ja fa temps que la Gemma de la cuina de casa la va posar al seu bloc i em va fer recordar que la meva mare ho havia fet durant molt anys al dia de Nadal i em va fer gràcia fer-ho jo com un petit homenatge a les mares cuineres que ens han transmès aquest art dels fogons als fills.
Aprofito per posar dos fotos de les meravelles que fa la meva mare a les classes de patchwork al col·lectiu de dones de la Vila. Tinc la casa totalment ambientada amb una artistassa que tinc de mama.
Doncs si amb el dia de Nadal no en tenim prou de teca i teca, taula i sobretaula i família i més família que el dia de St.Esteve els catalans encara tornem a reunir-nos a les nostres taules per tornar a menjar. Nosaltres per St. Esteve varem anar a casa els pares de l’Andreu i com ja es també tradicional les postres són cosa nostra.
En aquesta ocasió ho varem tenir no clar, claríssim! Varem fer “el tiramisú de torro” que havia posat la Gemma de la cuina de casa, fa uns dies al seu bloc. Per veure la recepta ja ho sabeu cliqueu aquí.
Va ser molt bo però pel meu gust una mica més de torro tampoc no li hagués sobrat , es conta de posar-hi 75gr. posar-hi uns 85gr. Vaig trobar que li faltava més gust de torro. Tot i això són unes postres molt recomanables.
Avui és Sant de l’Andreu i ja deveu saber el refrany: “per Sant Andreu pluja ho neu ho fred molt greu”. A la Vila avui ens ha fet molt fred és a dir que els refranys dels nostres avis sempre tenen una bona part de veritat.
Ahir varem anar a dinar a casa els pares de l’Andreu i com ja s’ha convertit en tradicional les postres és feina nostra. Varem preparar un pastis molt simple però a la vegada molt bo. No varem tenir massa feina per triar la recepta varem anar directa a la última que havia posat la Gemma de la cuina de casa (pastis de coco, pinya i mascarpone).
Ja és podeu imaginar que l’èxit va estar assegurat. La mare de l’Andreu em va dir que era dels millor que havia portat si sabes el fàcil que és de fer i el poc temps que li vaig dedicar per fer-lo. L’Andreu encara va dir-li la mentida de que havia quedat tant bé perquè ell controlava el forn, quan de forn no en necessitava però estaven tots tant enlluernats menjant-se’l que n’hi se’n van adonar de la mega super mentida que els havia colat. jejejeje
Doncs avui pastis de coco, pinya i mascarpone per celebrar el sant del rei de casa nostra. Per saber com es fa, ja sabeu cliqueu aquí.
Aquí tenim l'Andreu amb els dos regals que li vaig fer jo ( una bufanda perquè fa molt de fred i l'agenda perquè ja comenci a posar fil al 2010)
La padrina de l’Andreu va venir a dinar a casa, soleta (sense els pares de l’Andreu, els meus sogres) no havia vingut mai però aquest diumenge els pares de l’Andreu tenien un compromís i nosaltres ens sabia greu que dines sola.
La Carme te 89 anys però “gràcies a Déu” encara es dutxa solà, es fa el llit, el dinar, el sopar i renta els plats. Això últim asseguda amb una cadira a davant la pica, però s’ha de veure l’espavilada que és i les ganes que te de fer coses tot i l’edat que té i que les cames no l’acompanyen gens.
El dissabte a la tarda l’Andreu i jo ens varem posar mans a l’obra perquè els dinar de l’endemà era tot un repte davant d’una gran cuinera com la Carme que sap tots els programes de cuina de la televisió i l’hora que els fan.
Varem fer uns entrants que no tenen gaires secrets perquè bàsicament els compres ja fets però estaven boníssims per lo tant també els posarem.
Entrants:Navalles amb oli de julivert, figues farcides de foie, carpaccio de tonyina, salmó fumat i pa integral amb pruna.
Navalles amb oli de julivert
Un vol amb aigua, sal, una cullerada sopera de farina i les navalles (la quantitat que et vingui de gust ho depenent de la gana que i així). Les tens 24 hores així a la nevera (això es fa perquè purguin, és un “troquilló” de la Conxi la peixatera de Vila-rodona).
L’endemà les varem escórrer i les varem passar per sota el raig de l’aigua. La planxa ben calenta i les posem per obertura directa ala planxa. Quan s’obrin cap a la safata i per damunt una mica oli de julivert (simplement tallem el dia abans una mica de julivert amb oli en un vol i agafa el justet). Un polset de sal i cap a la taula que això es bo calentó!
Figues farcides de foie
Això si que o vaig comprar tal qual la única cosa que i vaig fer és escalfar-les mig minut al microones a mínima potencia.
Les vaig comprar a la botiga d’uns bons amics i clients que tenen d’aquelles coses que fan esvair els sentits dels bons gastrònoms.
Podeu fer-vos una petita visió aquí .
Carpaccio de tonyina
També vaig comprar a Casa Vidal, simplement el vaig treure de l’envàs al buit al matí i el vaig deixar a sobre el marbre de la cuina fins l’hora de dinar.
El poses en un plat que quedi ben repartir amb un bon raig d’oli, sal gruixuda o escames i herbes provençals.
Salmó fumat
Això també ho vaig comprar fet però era de Ca la Lluïsa (la botiga del poble), en aquesta ocasió no puc posar la web perquè no en te però després de llegir el meu post igual l’animo a fer-se’n una!
Igual que la tonyina: el vaig treure de la bossa el matí i l’hora de dinar el vaig regar amb una miqueta de vinagre balsàmic de modena del meu bon amic Jordi de Vinagres Guarro de Montblanc. I vaig posar un polsim d’anet sec i cap a la taula.
Per acompanyar el carpaccio i el salmó vaig fer el dia abans un pa integral amb prunes.
Vaig tallar ben petites 100 gr. de prunes seques i sense el pinyol, mig quilo de farina integral, una cullerada de sal, 25 gr. de llevat fresc (del merca... ) i 350 ml. d’aigua. Tot això amb el programa nº 3 de la meva panificadora.
De primer plat varem tornar a repetir l’arròs amb cava del Karlos Arguiñano (MIS RECETAS FAVORITAS), i dic repetir perquè una vegada ja el varem posar al bloc però al cap d’uns dies fent proves i com sempre s’ha de pagar la novetat se’ns va esborrar. Però com que és un plat per repetir i repetir de la bo que esta aquí us el torno a deixar.
Ingredients per a 4 persones: 4 tasses d’arròs, 1 ceba petita, 1 litre de cava, 500 ml. de caldo de pollastre (ho una pastilleta de caldo concentrat), 200 ml. nata per cuinar, 100 gr. de formatge parmesà amb pols, oli d’oliva i sal.
Posem la ceba tallada petitona amb oli d’oliva a la paella, quan estigui torada (al punt no recremada) i posem l’arròs i li donem unes voltes.
Posem el cava i que se’l begui. El caldo a poc a poc. El deixem uns 20 minuts, dos minuts abans d’acabar el tastem de sal, posem la crema de llet i el formatge. Ho barregem bé, ens te de quedar tipus “risotto / paella”.
Desegon varem arriscants molt perquè varem triar una recepta que no havíem fet mai, amb el perill que no quedes bé, ja que amb el fetge d’ànec no és pot jugar perquè se seguida es trenca i queda malament. Però no! La varem encertar de ple, ens va quedar boníssim. Doncs aquí tenim la recepta del “fetge d’ànec amb avellanes (DOP) de Reus i mousse de moniato.La varem treure del programa cuines de TV3. De postres no varem innovar massa perquè resulta que la Carme (ja he dit que és molt bona cuinera) ja o havia fet, se’ns va avançar!. Varem fer les boletes de pastanaga amb coco per aprofitar el coco que ens havia sobrat dels panellets i ella ens va dir que ella també ho feia. Clar! que és difícil sorprendre una persona que ja te tantes aventures passades però les nostres li van agradar moltíssim (que ens tenia de dir una padrina orgullosíssima del seu net). Ingredients per a 4 persones: 500 gr. de pastanaga, 500 gr. de coco sec ratllat (el dels panellets) i 500 gr. de sucre.
Pelem les pastanagues i les tallem a trossos, les posem en un cassó a bullir fins que estiguin ben cuites i les deixem refredar.
Amb l’ajuda d’una forquilla aixafem la pastanaga, ben fina. I posem el sucre i ho barregem. Seguidament i posem 400 gr. del coco i en reservem 100 gr. per arrebossar-les després.
Quan ho tinguem ben barrejat comencem a fer boletes (de la mida que us facin gràcia, però si són petites són més capritxoses). Les arrebossem amb els 100 gr. de coco i seguidament cap al damunt un paperet de “magdalena mini”.
Aquesta recepta la vaig treure ja fa molt temps una revista d’aquelles que hi ha a la saleta d’espera del dentista. No se n’hi quina és perquè vaig estripar el tros i me la vaig amagar a la bossa. Gràcies Sr. Dentista !!
Doncs ara crec que cada vegada que els pares de l’Andreu marxin la Carme no dubtarà pas en trucar-nos ràpid perquè la visita a la vella carmanyola li va agradar molt i no ens venia d’una hora per marxar cap a casa seva.
El cap de setmana passat la vella carmanyola va fer “1 anyet”, que jovenets que som!!
El dissabte ens varem aixecar amb moltes ganes de fer coses i de tomar moltíssim ja que al nostre poblet era la fira. El problema va ser que feia un vendaval que no deixava fer res. Si anaves a veure exposicions et prenia l’aire, si anaves a veure els cavallets dels nens no i havia ningú (clar! els papes devien tenir por de refredar la canalla). El diumenge varen fer castells i no els van poder fer més alts que de vuit ja que els vent els feia trontollar, tota una llàstima de fira. Realment una pena!!
Tot i que la fira va ser molt esventegada el dissabte ens va venir a veure la Ivet i els seus pares i varem estar dinant tots “6” juntets i dic “6” perquè la mama de la Ivet porta una germaneta a la panxa.
La vella carmanyola per aquesta ocasió va rebuscar i rebuscar tots els llibre de cuina de casa per fer un àpat ben original i varem acabar menjat: de primer una amanida de taronja a la vinagreta de taronja(La cuina et dóna joc “Mireia Carbó”), de segon una barreja de recepta meva amb una inspiració de una recepta del llibre (Entrants calents de la Mariona Quadrada) i en van sortir uns raviolis de foie amb camagrocs i parmesà. De postres no ens varem complicar massa i en aquesta ocasió ens varem decantar per una coca de iogurt amb pinyons de la revista CUINES (gener del 2006).
Comencem que avui tenim teca de veritat per explicar tot aquest àpat!!
AMANIDA DE TARONJA A LA VINAGRETA DE TARONJA
Ingredients per a 4 persones: 1 enciam, 4 taronges ben maques (ara és el temps i estan boníssimes, aprofiteu-ho), 100gr. de canonges, 1 grapat d’avellanes (jo me les vaig descuidar L ) 4 tomàquets vermells i forts i 1 pot petit de blat de moro.
(pernil d’ànec que la recepta original no en porta però jo vaig innovar una mica)
Ingredients per la vinagreta: 1 taronja, 1 ceba tendra, 6 fulles de menta fresca, 1 culleradeta de sucre, 100 ml. d’oli d’oliva, sal i pebre.
Comencem per l’amanida: Renteu i talleu l’enciam. Renteu els canonges i eixugueu-los. Renteu els tomàquets i talleu-los a grills.
Peleu les taronges i talleu-les a rodanxes (si teniu guillotina queden perfectes). Col·loqueu-les a la base dels plats formant un cercle. Al centre del plat feu una muntanyeta amb l’enciam i els canonges. Col·loqueu els grills de tomàquet al voltant i acabeu les amanides amb unes quantes avellanes picades i una mica de blat de moro.
A la vinagreta: Agafem un vol. Tallem i piquem la ceba tendra ben fina. Espremeu la taronja. Piquem les fulles de menta. I posem sucre, oli d’oliva i un pessic de sal i pebre. O batem energèticament i ho repartim una mica per cada amanida.
Jo també i vaig posar uns tallets de pernil d’ànec tot i que a la recepta de la Mireia no n’hi ha però em va semblar que no i desentonaven i realment i queda molt bo. Per altre banda em vaig descuidar de posar-hi les avellanes picades que també i tenen de donar un puntet cruixent. Però així tinc un motiu per repetir-la! Jejeje
De segon vaig trobar una recepta de tallarines fresques amb salsa de bolets i encenalls de parmesà. I em va venir al cap que al congelador tenia dos paquets de raviolis de foie congelats desde feia un temps, a la nevera una bossa de camagrocs i un sobret de parmesà en pols i que era una bona ocasió per innovar un bon plat de pasta.
RAVIOLIS DE FOIE AMB CAMAGROCS I PARMESÀ
La recepta més o menys la vaig treure del llibre de la Mariona Quadrada però l’explico tal com la vaig fer jo.
Ingredients per a 4 persones: 500 gr. de raviolis de foie, 700 gr. de camagrocs, 1 porro, 1 ceba grosseta, 250 ml. de caldo de pollastre, 200 cc. de crema de llet, sal, oli i si teniu encenalls de parmesà és més bonic però jo el tenia en pols.
Primer bullim els raviolis tal com ens indica les instruccions de la caixa, un cop fets els escorreu i poseu unes gotetes d’oli perquè no enganxin. Reserveu-los.
Per una altre banda trinxeu el porro i la ceba ben petits i salteu-ho en una paella amb oli. Afegiu-hi els camagrocs. Quan estigui tot cuit tireu-hi el caldo, deixeu-ho 5 minutets, successivament poseu-hi la crema de llet, la sal i deixeu-ho 5 minutets més. Poseu els raviolis repartits per cada plat i la salsa que acabem de fer pel damunt. Repartiu els encenalls de parmesà i amb el meu cas jo i vaig posar el parmesà en pols.
Doncs ja em arribat a les postres!!
Vaig decantar-me per una coca de iogurt una mica més actualitzada que la típica ja que la Ivet quan s’aixecaria de la migdiada podria berenar-ne un tros i així va ser!
COCA DE IOGURT AMB PINYONS
Ingredients per a 4 persones (però nosaltres ens en va sobrar): 200 gr. de sucre, 1 iogurt de llimona, 125 gr. de farina, 3 ous, un polsim de sucre (pel damunt), 1 sobre de llevat Royal, pinyons (tants com us facin gràcia), pell de llimona, oli d’oliva, un raig d’anís.
Comencem baten i muntant els ous amb el sucre. Barregem la farina i el llevat. Quan ja hagueu muntat els ous, barregeu-hi delicadament el iogurt batut amb l’ajuda d’una espàtula.
Incorporeu-hi la farina i el llevat. Afegiu-hi la pell de llimona i poseu-ho en el motlle que ja tindreu encamisat amb l’oli i la farina prèviament. Afegiu-hi per sobre un grapat “generós” de pinyons un polsim de sucre.
Coeu-ho a 200 ºC durant 25 minuts aproximadament (aneu controlant que els forn tots són diferents).
En el moment en què la coca surt del forn i tirem un raig d’anís pel damunt.
Bon profit!
Aprofito per posar unes fotos que va fer el meu cosí Toni el diumenge al matí pel poble. No en tenim gaire perquè amb tant de vent no és podia fer res.
També aprofito per posar-ne una de fa dos setmanes que varem anar fins a Masbarrat amb bicicleta i ens varem trobar un ramat de bens. Em va fer gràcia perquè feia molt de temps que no en veia.
No em fet res d’especial per celebrar el primer aniversari de la vella carmanyola ( ja que a la Vila feia molt mal temps) però ho farem, ens queda pendent de fer un pastis d’aniversari i enviar-ne virtualment un tros a tots els nostres visitats i amics!