diumenge, 28 de desembre del 2008

PER NADAL CADA OVELLA...

L'Andreu i jo abans de casar-nos vam estar dos anys vivint junt i ja vam dicidir que per Nadal tota la família feia cap dintre la nostra vella carmanyola. Això té un sentit bàsic, es que com que jo sóc filla única si el dia de Nadal vaig a dinar amb la familia de l'Andreu deixo els meus "paparonets" solets menjant sopa de galets.
Es a dir nosaltres cada any per Nadal posem 4 metres de taula, enxeguem la maquinària culinària i ens posem mans a l'obra perquè tenim un dinar amb mares, sogres, àvies, tiets, etc...
Cada any intento que hi hagi alguna cosa nova, aquest entre la meva mare i jo ens em fet unes estovalles amb aplicaccions de patchwork.

A veure anem de cara la feina. El dinar de Nadal d'aquest any el que tenia més clar és que no podien faltar els magnífics entrants de l'Eva del cullerot.

El mini vaset de crema de carabassa amb avellanes (l'Eva i va posar una teula d'avellana, però jo ja no tenia més temps i vaig improvisar unes avellanes torrades mig trencades), l'aperitiu Arzak, cullereta amb escopinyes i taronja, dry martini sòlid i torradeta de mermelada de tòmaquet amb rocafort. Per veure com s'elaboren feu una visiteta a http://www.elcullerotfestuc.blogspot.com/.

També vaig fer una gelatina de "Jerez dolç", les mides me les va passar la Gemma de la cuina de casa. L'única cosa que vaig modificar és que la gemma i posa un trosset de figa i jo li poso tota, i a dins d'aquesta la vaig reomplir amb foie.


Per a 8 glaçons: 8 figues seques, 200 ml. de vi dolç (jerez, moscatell...), 3 fulles de gelatina i en el meu cas el foie.

Posar les figues en remull amb el vi durant una hora. Escórrer les figues(guardar el vi) i reomplir-les amb una mica de foie. Posar-les a dins els forats d'una glaçonera de les flexibles. Posar en remull la gelatina amb aigua freda. Escalfar una mica del vi al microones i posar-hi la gelatina remullada per tal que es disolgui. Barrejar-ho amb la resta del vi i reparti-ho pels forats de la glaçonera amb les figues reomplertes de foie. Deixar quallar a la nevera.


L'ajoblanco de pinyons el vaig treure del llibre "TASTETS" d'en Pep Nogué i Puigvert. Us ho explico literalment com ho diu al llibre. També us aviso que amb aquestes quantitats a mi me'n va sobrar bastant. Es a dir de xupito d'ajoblanco es va poder repetir!

Ingredients per 10 persones: 125g. de pinyons crus, 3 ml. de vinagre de vi blanc, 100ml. d'oli d'oliva extra verge de sabor suau, 1 gra d'all, 1 molla de pa blanc, 100 ml. de llet, un pols de sal, 750 ml. d'aigua mineral freda i 10 raïms blancs pelats i sense granes.

Poseu els pinyons en un recipient juntament amb l'all, l'oli d'oliva, la molla de pa remullada amb llet, un pols de sal i el raig de vinagre. Tritureu-ho amb la batedora formant una pasta fina i aneu afegint de mica en mica l'aigua que anirà lligant la sopa, de manera que quedi un líquid emulsionat i blanquinós. Passeu-ho per un colador, rectifiqueu de sal i vinagre i refredeu-ho a la nevera. Serviu-ho en un got acompanyat del raïm pelat i sense granes i una gota d'oli al damunt.

I per l'últim entrant vaig improvisar unes culleretes de mandarina amb pernil d'ànec.

Senzillament vaig posar en cada cullereta un grill de mandarina ben peladet i sense fils i uns tallets de pernil d'ànec filatajadets.

De primer plat vam fer un ravioli de peix al seu mateix aroma. Es va portar una mica de feina ja que o vam fer tot nosaltres.


Per fer la pasta vam utilitzar 500gr. de farina i 5 ous.

Fer un volcà amb la farina i els ous al mig. Després estirar la pasta i tallar-la amb la forma de ravioli gegant. Reomplir-la i deixar-la reposar a damunt d'un drap de coto dues hores. Despres ja es pot congelar (nosaltres ho vam fer unes dies abans i la congelar) o fer-la.




Pel farcit per 10 persones: un rap de 1kg. sense l'espina, 500g. de musclos, 250gr. de gambes pelades.


Enfarinar el rap i passar-lo per una paella, obrir en una cassola els musclos i saltejar les gambes. Una vegada tot cuit tallar-ho tot petitet (no trituro). La textura és més agradable si mossegues tall que no pas farcit dels canelons. En un vol ho barreges bé i ja ho tens apunt per reomplir la pasta.
Ingredients per la crema de peix: les espines del rap, un cap i una cua de lluç (que tenia al congelador), unes espines i un cap de turbot (que també tenia al congelador), 3 litres d'aigua, 2 porros, 4 tomacons,1 ceba, una mica de julivert, 500g. de cloïses, una mica de mantequilla, 1 cullerada de maizena, 1 raig de vi blanc i anet sec picat.

En una olla vaig posar totes les espines a bullir 45 minuts. En una altre paella vaig saltajar els porros, la ceba, la tomàquet, el vi blanc i el julivert. Una vegada cuit ho vaig triturar en el braç elèctric i vaig anar afeigint el brou de peix.
En una cassola vaig obrir les cloïses, i una vegada obertes, hi vaig posar el brou amb el sofregit . Com que ho veia una mica clar i vaig afeigir una cullerada de maizena per acabar de lligar-ho.

Per preparar el plat: bulls amb aigua i una mica de mantequilla el ravioli almenys 25 minuts (penseu que la pasta feta a casa sempre es més gruixuda). Una vegada cuit l'escorreu bé, el coloqueu al fons del plat de sopa, poseu una cullerada de la crema de peix amb les cloïses que em fet prèviament. Per donar-li un toc final condimenteu amb una mica d'anet sec (pel coloret verd, fa bonic!).


De segon: Cuixa de pavo al cava i pastís d'escarxofa.



Ingredients per les cuixes: 10 cuixes de pavo, 3 porros, 2 cebes, 2 tomàquets (mitjanets), 2 grans d'all, 1 ramadet d'herbes seques, sal, pebre, oli d'oliva, 2 pastilles de caldo concentrat, 1 litre de cava econòmic i 250 ml. d'aigua.

Escalfar prèviament el forn a 200º C. Salpebrar les cuixes i colocar-les en una llauna d'anar al forn. Maltallar la ceba pel damunt, els porros, la tomàquet, l'all, el manat d'herbes, les pastilles de caldo, el cava i l'aigua. Deixar dues hores al forn. La primera hora ho vaig tapar amb un paper d'alumini i la segona el vaig treure perquè en quedessin rossetes.
Passades les dues hores ho vaig deixar a dintre el forn i l'endemà vaig triturar amb el braç elèctric la ceba, el porro, la tomàquet, etc... menys el manat d'herbes. Ho vaig tornar a posar a sobre les cuixes i ho vaig escalfar al forn a 200ºC per servir-ho ja. A últim moment i vaig torrar amb una paella uns pinyons i els vaig tirar per damunt (per trobar-hi alguna cosa més).


El pastís d'escarxofa me'l vaig copiar exactament del blog de la Su, http://www.webos-fritos.blogspot.com/. Proveu-lo de veritat que es una maravella i fa molta festa. La Su i fa una crema de pebrot però jo ja esta cansada de tanta cuina i vaig anar ràpid els vaig portar a casa la meva mare perquè me'ls escalibes i els vaig posar al damunt ;)) . Per donar-li un toc diferent i vaig tirar un bon raig d'oli d'oliva i unes escames de sal marina de color negre.


I ara si que acabo! Pels postres: La meva sogra ja els esperava! L'Andreu i jo vam flipar perquè quan vam treure els postres es fa fer un silenci. Tots es van quedar mirat el plat, mentres l'Andreu feia la foto. :((
Vam fer un carpaccio de taronja semi cremada amb coulant de xocolata i gelat de nous.


Per fer el coulant el vam agafar del blog de la Gemma: www.lacuinadecasa.blogespot.com, ja l'haviem fet en altre ocasions i realment és un èxit. Com totes les receptes de la Gemma!

Per fer una mica més de festa, tot i que el coulant sol ja és bo, nosaltres vam tallar amb la guillotina un carpaccio de taronja i amb el "soplete" la vam mig cremar una micona (no es nota, casi!), ho vam ruixar amb una miqueta de licor "contro". Vam posar-l'hi una bola de gelat de nous que vam comprar ja fet.

Doncs ja estic només dir-vos que espero que hagueu tingut unes bones festes nadalenques i que reserveu un foradet que ara toca cap d'any!!

Bon profit!

16 comentaris:

Maria ha dit...

Anna, aquesta entrada està buida...no hi surt res...

La cuina vermella ha dit...

Anna, on és el text???

la vella carmanyola ha dit...

Hola!! pues si hi hagut algun problema de novatilla. Ara ho intento arreglar!!

josep ha dit...

Anna,
M'he atipat només de llegir i veure tots els magnifics plats que vàreu preparar. Sensacional dinar!. Ara, suposo que fins a Reïs no torneu a menjar oi?
Una abraçada i un bon any nou.

enric ha dit...

HAHAHAHA! En Josep noctàmbul se m'ha avançat dient que m'he atipat només de llegir i de veure totes les "delicatessen" que vau preparar. L'enhorabona, Anna, per aquest càlid sentit familiar, i que l'any nou us sigui del tot favorable. (I tu, Andreu, que mengis força sopes!) :)

Núria ha dit...

Mare meva, quina passada!!!

Núria

El cullerot Festuc ha dit...

Anna, enhorabona pel menú!!! Quina ilu que hagis triat alguns dels meus entrants!!! Pero nena...quina feinada!!!!! Això si que és un menú de Nadal...m'ha agradat molt el ravioli, jo tb faig pasta fresca i sé lo entretingut que és!!!!
Felicitats cuinera!!!
Petunets,
Eva.

Núria ha dit...

Anna, quin dinar més sensacional!! Una passada...m'el miraré a casa amb calma i et copiaré alguna delícia...Feliç Any 9!!

Núria

MªJose-Dit i Fet ha dit...

Per favorrrrr!!!!! quantes estrelles michelin et mereixes per aquesta passada de menú...déu meu!!! et felicito..simplement perfecte

Maria ha dit...

Anna, et felicito per aquest magnífic menú tan elaborat i amb tanta varietat... Els pares ja et deuen conèixer com cuines però els sogres... deuen estar més que orgullosos de la jove,no?

la vella carmanyola ha dit...

Josep, pues si fins a reis només fem que menjar sobres! jejeje

Enric, el mateix et diem l'Andreu i jo bon 2009!!

Núria, les delicatessens les vaig pillar del blog del cullerot i són una passada!

Eva, el raviolí es un exit però s'ha de servir ben calent i jo poder el vaig escalfar poc! :((

Maria Jose, que no serà per tant!! però moltes gràcies.

Maria, pues no se?? però a mi més igual jo ho faig agust!

Anònim ha dit...

Un dinar realment increïble, enhorabona artistes!! Sabeu com sorpendre a la gent.
Fins aviat, una abraçada.

la vella carmanyola ha dit...

Mari, hola!! home una vegada l'any ens el podem permetre un dinar així. Fins aviat i bon any!

Unknown ha dit...

Anna, ets una excel·lent cuinera. Portarem alguns d'aquests teus plats a la pràctica, ja et direm si ens han sortit bé!!
Només de pensar-hi se'ns fa la boca aigua...
Un petonàs dels tres gironins!!

Gemma ha dit...

ESPECTACULAR!!!!!
Després de les vacances de Nadal, m'estic posant al dia amb els blogs i m'he quedat impressionada amb aquest menú de Nadal. Nena, quina feinada, tants entrants, tants plats, tants acompanyants i per tanta gent!!! I tot amb una pinta boníssima! M'apunto l'ajoblanco de pinyons, ha de ser deliciós, i ara me'n vaig a veure aquest pastís de carxofes de la Su...
Felicitats per aquest menús, estic segura que la teva família va quedar encantada amb aquest dinar a la Vella Carmanyola!
Ens veiem demà!

No tot són postres ha dit...

Jo faig el Vermut IZAGUIRRE sòlid, és que una és de Rewus!!!!

PTNTS
Dolça